GILLA ÅBBES FISKE PÅ FACEBOOK!

söndag 20 februari 2011

EN LITEN FISKENOVEL I BRIST PÅ ÖPPET VATTEN

Klockan ringde tidigt, långt tidigare än min kropp tyckte var lagom. Ja ja bara o dra sig ur sängen och slänga på sig kläderna, det är ju trots allt fiska jag ska göra och inte arbeta. Fram med lite frukost som för dagen bestod av tunnbrödsmackor och en tallrik yoghurt, givetvis en stor kopp nybryggt kaffe också. Vid frukostbordet satt även tre av mina fiskepolare, ja vi var på en av våra fiskeresor till fjälls och hade hyrt en kalas fin stuga med alla tillbehör man bara kan önska sig på en fiskecamp. Idag var målet röding och förhoppningsvis röding fångad på torrfluga! Det var första gången vi skulle besöka sjön som låg högt upp bland bergen. När alla var mätta och belåtna satte vi oss i bilen och drog iväg. När vägen inte längre fanns framför oss var det dags att kliva ur och fortsätta till fots. På en smal och stenig stig ringlandes mellan knotbjörkar och små tjärnar ständigt strävandes uppför bar fötterna oss i vår jakt på vakande röding. Stigen var inte brant på något sätt utan hade en svag lutning uppför hela tiden och efter ett tag känns även det med packning på ryggen, väl framme där stigen inte längre kunde gå uppför väntade en fantastisk syn. Framför fötterna sluttade stigen brant nedför, ner i en dal mellan flera höga toppar och synen från toppen på stigen var magnifik. Oändligt med sjöar och ringlande åar mötte vår blickar och längst ner i dalen låg sjön med röding som vi var på väg till. Väl nere i dalen var det inte lika smidigt att gå på stigen längre då det var gott om stora stenblock som inlandsisen så strategiskt placerat ut för många herrans år sedan men det hindrar ju inte ett gäng fiskesugna tokar. Nere vid sjön såg vi att det var sten överallt runt sjön och vad det verkade även på botten. Det var stora stenar och det verkade alldeles perfekt för fisken att gömma sig bland. Vi stannade till vid en liten vik som verkade fin och nästan genast började en fisk att vaka. Tord hade riggat spö och la ut en liten nymf och fisken nöp nästan omedelbart. En liten stund senare låg en liten ÖRING i håvgarnet, snabbt tillbaka i vattnet och så funderade vi på hur detta kunde komma sig då det bara skulle finnas röding i sjön. Ja dom har ju inte alltid stenkoll på fiskecentret men inte kunde dom tagit fel på öring o röding iaf? Eller? Nej sjön har ju förbindelse med flera bäckar så givetvis har väl öringarna tagit sig dit den vägen och utgör numera ännu en rolig flugfiskeart i sjön.


 Kalle stack iväg lite i förväg i vår jakt på rödingarna och hittade ett litet ställe han såg vakande fisk vid. Vi nötte vidare utan något resultat på samma plats som öringen tidigare nappat på. Efter ett tag bestämde vi oss för att fortsätta vår marsch åt det hållet Kalle gått. Vi behövde inte gå speciellt långt innan vi mötte upp Kalle som just landat en riktigt grann RÖDING! Den hade tagit på en Goddard Caddis stripad på den lugna vattenytan. Äntligen var väl allas reaktion och vi intog den vik där Kalle fått rödingen, alla bytte till torrt och det tog inte många kasst innan nästa fisk satt på kroken! Det fullkomligt kryllade av vakvillig röding i viken, kanterna var ganska branta och det var nog ungefär 2m djupt ända in till land och där nere på botten kunde man skymta i rätt ljus att botten var beklädd med grönt o fint gräs, det var givetvis här rödingen höll till och betade av insekterna som uppehöll sig vid det skyddande gräset. Att det var riktigt gott om stora grandis nattsländor på stenarna runt viken gjorde ju inte saken sämre! De flesta av nattsländorna var dessutom i full färd med att para sig eller var precis klara med det så vi antog att det under senare delen av dagen skulle bli ett sällan skådat vakrace på äggläggande nattisar! Runt lunchtid kom det in stora mörka moln över oss och det började mullra o spöregna och vi tog skydd för att vänta ut ovädret.
När väl ovädret dragit förbi kom en alldeles klarblå himmel och total stiltje. Det dröjde inte många minuter innan varenda nattslända runt hela sjön bestämde sig för att hoppa ut på vattenytan och lägga ägg! Jag har aldrig i mitt liv skådat fler gigantiska nattsländor på ett o samma ställe förut, inte en krusning på ytan förutom en massa små racerbåtar som for omkring på ytan i värsta F1 stil. Minuterna gick och som på ett givet klockslag så gick varenda fisk i sjön upp till ytan och tog varsin slända, så fortsatte sedan vakfesten utan dess like och att lägga ut en fluga på ytan var totalt meningslöst då konkurrensen från den naturliga födan var omöjlig att slå. Att vattenytan inte rörde sig en mm mer än av vakningar gjorde ju det hela än mer omöjligt. Men bara synen av detta naturens skådespel gjorde att man fick ett lugn i kroppen och vi satt en lång stund och bara njöt av showen som vi hade första parkett till. Ja detta var första gången vi var vid Guehperenjaevrie men det var inte den sista. Vi har haft fantastiska fisken i den hör sjön flera gånger efter denna och en höjdpunkt var när vi var uppe tidigt i Juni ett år och hade flytringar med oss. Det fullkomligt välde upp fjädermygg ur sjön och vi lyckades kroka en massa riktigt granna rödingar på både fjädermygg och nymfer. Detta är helt klart en av mina favoritsjöar och jag längtar tills nästa tripp dit!

Ha det fint!
/Andreas

2 kommentarer:

Kalle sa...

Jag minns den dagen som igår...Den va nåt speciellt.

Andreas Åberg sa...

Ja det har etsat sig fast ordentligt. Va riktigt roligt! Vi får ta oss upp dit nån gång igen framöver!

Årets laxfiske i Vättern 2014

 • 9 November Landfiske dobb+fluga Inte ett liv
 • 12 oktober Flytring+fluga 1 lax C&R några hugg
 • 11 oktober Flytring+fluga 0 laxar några hugg
 • 9 oktober Landfiske dobb+fluga 2 laxar 62 cm 2,8kg och 68cm 3,8kg
 • 1 oktober Landfiske dobb+fluga 1 lax 66cm 3,51kg

Laxfiske Vättern 2012

 • ANTAL FISKETILLFÄLLEN 7st
 • ANTAL BOMTURER 2st
 • 27e December Lax 55cm
 • 27e November Lax 5,6kg 80cm
 • 27e November Röding 60cm
 • 27e November Röding 50cm
 • 27e November Röding 55cm
 • 9e November Röding 45cm
 • 9e November Röding 3kg 63cm
 • 6e November Röding 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e Novmeber Lax 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 45cm
 • 6e November Lax 3,4kg 64cm
 • 3e oktober Röding 65cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 8,5kg 90cm

Fyll i din mailadress nedan få uppdateringarna på bloggen direkt i din mail.

Bloggar jag följer

Om mig

Mitt foto
Mullsjö, Jönköping, Sweden
Jag är 30år och bor i Mullsjö med min sambo Frida och en underbar liten dotter vid namn Leja som föddes den 15 september 2009 och vår underbara son Milian som föddes den 22 Mars 2012 samt våra djur (1 amstaffblandning Hera och en liten Chihuahua Embla, samt två kinesisk nakenhundar vid namn Denver & Tiffany). Jag har väl alltid varit intresserad av djur o natur och fiske har jag sysslat med så länge jag kan minnas. Hoppas ni får en trevlig läsning. Det jag brinner mest för när det gäller fisket är Flugfiske efter diverse olika arter, Laxfiske från land i Vättern samt Jerkfiske efter Gädda. Men givetvis sysslar jag med det mesta som har med fiske att göra och jag är ständigt öppen för nya metoder och arter. Har ni synpunkter om bloggen eller inläggen så skicka gärna ett mail eller skriv i gästboken, både possitiva och negativa kommentarer är välkommna! karateabbe@hotmail.com

Cabelas