GILLA ÅBBES FISKE PÅ FACEBOOK!

torsdag 27 december 2012

Bokslut 2012

Ja nu börjar det bli dags att summera året som gått. Gjorde årets sista fiskepass idag då jag o Benny drog iväg till vättern igen. Va väl kanske inte världens bästa förutsättningar när vi kom till platsen frånlandsvind o gårdagens dyningar som rullade in lite väl häftigt emellanåt så jag fick några värmande duschar varav en rann rakt ner i kragen o stannade vid stöveln ungefär... Brrr sa Andreas...
Vi såg en lax som hoppade under dagen ungefär 1 km ut från land så den va väl inte direkt inom kassthåll. Jag lyckades iaf landa en 55cm lax som tog helt oväntat ca 10m utanför kanten så uppenbarligen va det en fisk på plats iaf. Resten av dagen kunde vi bara njuta av den friska luften o solens värmande sken.

Vy från fiskeplatsen vi var på idag vid Vättern
2012 Började med att vår familj utökades med en son som heter Milian. Han föddes den 22a Mars och jag o Frida fick ännu ett fantastisk barn. Milian o Leja växer så det knakar och dom utvecklas varje dag o det är verkligen en fröjd att följa alla framsteg dom gör. Jag o Frida kunde inte varit stoltare över våra barn!

Familjen annorlunda?
Vad gäller fisket så började det med ett flugfiskepass vid Hökensås sjön Strandgölen. (som jag förövrigt såg på TV4 sport i tisdags då de fiskade där i det nya fiskeprogrammet som görs av kanal gratis, kan rekomenderas!) Jag fiskade ihop med Tord och jag tog en Regnbåge på runt två kilo ganska snart efter att vi börjat fiska. Vi fiskade ett tag på samma ställe utan något mer resultat så vi bytte sida och det skulle visa sig vara ett riktigt smart drag för min del. Gjorde några kasst och precis när jag skulle lyfta spöt för ett nytt kasst så sög det i ordentligt och efter en bra kamp kom årets andra fisk upp och den tyngde vågen hela vägen ner till 5kg! Ett nytt prydligt pers va i hamn och det redan på första turen. Ribban va satt högt redan från början detta året alltså. Gjorde några fler turer till Hökensås under april då jag ville va i ordentlig fiskeform till den 1a maj då tävlingen Lord of the fly skulle gå av stapeln på hökensås.

Min granna Regnbåge från strandgölen!
Så va det då dags att tävla, inget jag är van vid att göra i flugfiske direkt men kommer deffenitivt göra om det igen! Började morgonen med att ta fisk i första kasstet på tävlingen och efterssom det gällde att ta en av de fem första fiskarna i försöksheaten så va jag därmed klar för semifinal! I semifinalen va det precis tvärt om där tog jag min fisk ca 15sek innan slutsignalen ljöd och gick vidare på den. Finalklart och även direktkvalificerad till den stora finalen i Gänglan. Men först var det final på hökensås. Tio personer skulle tampas om segern och den skulle gå till den som landat tyngst sammanlagd fångst under en timmas fiske. Det började bra för mig med tidigt landad fisk och när fisk nummer två högg så ryckte jag ordentligt då det var en otroligt grann fisk jag landade, en Öring på 3,2kg och ytterligare ett nytt pers. Fick ytterligare ett knippe regnbågar och vid invägningen konstaterades det att det var jag som vunnit hela tävlingen och blev därmed ett årskort på hökensås rikare! Det va väldigt kul o trevligt på alla sätt med den här tävlingen och jag träffade många nya bekantskaper.

Min öring från tävlingen på Hökensås


Finalen i Gänglan var väl ingen riktig höjdare då vattnet var väldigt litet o förmodligen inte riktigt höll för en hel dags fiske av många fiskare så resultatet blev därefter tyvär. Jag tog första fisken i mitt försöksheat och vann därmed ett pris (alla som vann sitt försöksheat fick ett kalaspris) så rent prismässigt var jag långt mer än nöjd med tävlingen. När det var dags för semifinal så föll det sig så illa att INGEN i hela startfältet varken i semi 1 eller semi 2 lyckades fånga någon fisk. Och det var ju givetvis detta som gjorde att tävlingen inte kändes så rolig som den borde gjort i gänglan. Så de fyra finalplatserna fick helt enkelt lottas fram och där hade jag tyvär inte alls turen med mig utan jag fick nöja mig med en semifinalplats. Priset jag vann för första fisk va ju väl värt resan, ett Loop cross s1 + rulle o lina så det va ett riktigt kalaspris! Nästa år är det åter igen dags för Lord of the fly, denna gång en helg uppe i sävenfors o det ska bli riktigt roligt o jag hoppas på kalasfiske!

Gänglan
Jag gjorde sedan i Juni något tafatt försök lite halvhjärtat på gädda o flugspö men detta blir det mer av nästa år. Blev inte många turer detta året utan till nästa år ska jag vara med under högsäsongen på våren istället. Betydligt större chans till stora fiskar då.Sommaren tillbringades med familjen och där tillhörande aktiviteter, vi var på Öland och det var helt fantastiskt, riktigt fint va de o vi hade flera kilometer av långgrund sandstrand helt för oss själva så hundarna fullkommligt älskade detta stället. Hit återkommer vi mer än gärna!

Leja på vår strand på Öland i strålande solsken!
Sensommaren var för min del inte direkt fylld av fiske bara några kortare turer efter regnbåge o några sådana fick jag oxå bla en riktigt grann från klubbvattnet Trollsjön faktiskt den största jag någonsin fått i den sjön.September flöt på o kylan började krypa sig på och när det övergick i oktober bestämde jag o Benny oss för att det var dags att fresta laxen i vättern! Sagt o gjort den 3e Oktober gav vi oss iväg till utkanterna av Ödeshög och det krävdes inte speciellt många kasst innan första laxen satt på kroken, det var en liten returlax och såna skulle det visa sig vara väldigt gott om i år! Men det är inte dom små laxarna som gör den här fisketuren så minnesvärd utan den lax på 90cm och 8,5kg som jag lyckades kroka strax utanför land! Fisken stred som en färdinand stungen av en humla men till sist gick jag segrande ur striden och mitt livs hittills största lax var landad. Fisken godkändes senare som storfiskreg och det är faktiskt min första fisk jag anmält så det va roligt, kommer förhoppningsvis bli fler regfiskar framöver. Laxfisket visade sig vara helt magnifikt detta året och Benny lyckades med konststycket att landa TVÅ! Laxar över 7kg inom loppet av en vecka. Det är det inte många som lyckats med, tilläggas kan ju att detta va Bennys två första godkända laxar någonsin så han va hyffsat nöjd. Jag knep senare en godkänd lax på över 3kg och för bara någon månad sedan ytterligare en godkänd lax på stadiga 5,6kg! Mitt pers före den här säsongen var på 5,4kg så två laxar över den vikten inom loppet av två månader måste ju ses som riktigt bra. Tilläggas ska även att jag landat mängder av mindre laxar och en hel del rödingar under den här tiden oxå så hittills är säsongen en riktig fullträff! Nu är det bara den där 10-kilosen som hägrar oxå kanske kommer den nästa tur? Någon gång ska den upp iaf det har jag bestämt! Ger mig inte innan.
Min rekordlax!
Detta va en liten sammanfattning av mitt 2012 och jag hoppas 2013 kan bli ännu bättre! Går det exempelvis att putsa till ytterligare något PB? Regnbåge, lax o gädda har jag chans på iaf!

Mina mål för 2013 måste ju vara att vinna Lord of the fly finalen i Maj, ta en gädda över 10kg gärna med flugspö! Och sist men inte minst att ta en lax över 10kg! Sen har jag ytterligare ett mål som jag ville klarat av redan detta året men som tyvär sket sig då vindarna absolut inte varit på min sida för att lyckas ta en godkänd lax på flugspö i vättern från land. Men den saken ska jag ta tag i igen under nästa år!

Med detta vill jag önska alla vänner och läsare ett riktigt gott slut på 2012 och ett fantastiskt

GOTT NYTT ÅR!

/Andreas


2 kommentarer:

Kalle sa...

Grattis till ett bra fiskeår!
Hoppas att fiskegudarna är med oss också 2013!

Andreas Åberg sa...

Tack! Ja med tanke på antalet fisketurer man har tid att ta under ett år med småbarn så är jag väldigt nöjd med årets resultat! Med lite flax kan man uppfylla något mål även 2013, är ju på tiden att ta tiokilos gädda tycker jag nog.

Årets laxfiske i Vättern 2014

 • 9 November Landfiske dobb+fluga Inte ett liv
 • 12 oktober Flytring+fluga 1 lax C&R några hugg
 • 11 oktober Flytring+fluga 0 laxar några hugg
 • 9 oktober Landfiske dobb+fluga 2 laxar 62 cm 2,8kg och 68cm 3,8kg
 • 1 oktober Landfiske dobb+fluga 1 lax 66cm 3,51kg

Laxfiske Vättern 2012

 • ANTAL FISKETILLFÄLLEN 7st
 • ANTAL BOMTURER 2st
 • 27e December Lax 55cm
 • 27e November Lax 5,6kg 80cm
 • 27e November Röding 60cm
 • 27e November Röding 50cm
 • 27e November Röding 55cm
 • 9e November Röding 45cm
 • 9e November Röding 3kg 63cm
 • 6e November Röding 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e Novmeber Lax 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 45cm
 • 6e November Lax 3,4kg 64cm
 • 3e oktober Röding 65cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 8,5kg 90cm

Fyll i din mailadress nedan få uppdateringarna på bloggen direkt i din mail.

Bloggar jag följer

Om mig

Mitt foto
Mullsjö, Jönköping, Sweden
Jag är 30år och bor i Mullsjö med min sambo Frida och en underbar liten dotter vid namn Leja som föddes den 15 september 2009 och vår underbara son Milian som föddes den 22 Mars 2012 samt våra djur (1 amstaffblandning Hera och en liten Chihuahua Embla, samt två kinesisk nakenhundar vid namn Denver & Tiffany). Jag har väl alltid varit intresserad av djur o natur och fiske har jag sysslat med så länge jag kan minnas. Hoppas ni får en trevlig läsning. Det jag brinner mest för när det gäller fisket är Flugfiske efter diverse olika arter, Laxfiske från land i Vättern samt Jerkfiske efter Gädda. Men givetvis sysslar jag med det mesta som har med fiske att göra och jag är ständigt öppen för nya metoder och arter. Har ni synpunkter om bloggen eller inläggen så skicka gärna ett mail eller skriv i gästboken, både possitiva och negativa kommentarer är välkommna! karateabbe@hotmail.com

Cabelas