.

GILLA ÅBBES FISKE PÅ FACEBOOK!

onsdag 19 mars 2014

Flugbindning

En sån här fisk vore fint o ta den 29e mars då det
vankas fiske i Strandgölen igen! Äntligen drar
säsongen igång igen. Just denna fisken tog på en
boobynymf i orange den 4e April 2012 i Strandgölen.
Foto: Tord Andersson


Jag har ägnat en del tid åt flugbindning de senaste månaderna vilket varit skoj, har inte känt så mycket sug efter det de senaste åren men nu har glädjen i att binda kommit tillbaka. Har mest bundit säsongsflugor för vårfisket nu men även lite gäddflugor. Fiskar ju väldigt mycket med boobyflugor under våren och dom är väl mest kända som färgglada kreationer som mer retar fisken till hugg än vackra naturtrogna flugor som på ett magiskt förföriskt vis kan locka den mest griniga gammla öring till hugg. Nu har jag dock nästan enbart satsat på att binda så naturtroget som möjligt fast försökt behålla boobyflugans många fördelar förutom att de just går att fiska vansinnigt sakta precis ovanför botten. Jag har behållit den mjuka mycket rörliga maraboustjärten som pulserar i vattnet vid minsta lilla rörelse i linan, jag har mest inriktat mig på olika varianter av flicksländenymfer både gröna, bruna o svarta men även en del olika varianter av husmaskar och corixor.

En flytcorixa
Corixan kan vara grymt bra under vissa dagar och ibland kan dom uppehålla sig väldigt ytligt men oftast ganska nära botten. En flytande corixa kan fiskas med både sjunklina, sinktip eller flytlina med sjunktafs. Med sjunklina kommer man ju ner precis ovanför botten och där befinner sig de allra flesta fiskar och är dom ute efter corixa så kommer det förmodligen inte dröja så länge innan du får hugg. Jag fiskar dom med väldigt långsam handtwist och ibland ett lite hårdare ryck i linan så att den dyker ner mot botten ungefär som att den flyr undan fisken, ofta kommer hugget just efter ett hårdare ryck då flugan börjat flyta upp igen. På sinktip eller med sjunktafs kan man fiska nära ytan med en flytande corixa och då fiskar jag oftast lite snabbare. Man låter flugan dras ned lite av spetsen och sedan när man drar i linan dyker den och vid varje stopp flyter den upp mot ytan igen vilket ger en bakvänd jiggrörelse. Kan vara mycket effektivt när fisken jagar mer ytnära.

Grön flicksländenymf
Svart flicksländenymf










Här är en flickslända med små ögon
och en foamsköld på ryggen över
torax för att få den flytande.

Annars är ju våren en typisk tid för flicksländenymferna som gärna (till glädje för oss sportfiskare) befinner sig på grunt vatten i solen. Det är ganska mycket mat på en flicksländenymf och fisken verkar tycka om dom så ibland blir fisken väldigt selektiv och går enbart på flicksländenymfer. Det gäller att hitta rätt färg för just ditt vatten annars är ju svart alltid en gångbar färg. En flicksländenymf rör sig ganska snabbt när den flyr annars simmar den ganska sakta lite slingrande. Det immiterar jag hellst genom sakta handtwist och de slingrande rörelserna får man genom maraboustjärten och en ögleknut på tafsen så att flugan får fritt spelrum. Ibland drar man till hårdare några ggr så att det ser ut som flugan flyr fisken och ofta kommer hugget i samma veva som farten ökar ner mot botten.

En husmask med svart huvud
En husmask med vitt huvud och
lite marabou längst bak











Husmask är ju något som alltid fungerar mer eller mindre året runt men de brukar vara svåra att fiska naturligt i stilla vatten. Genom att binda husmasken flytande med foam så kommer man dock till rätta med det problemet och man kan enkelt fiska nära botten med sjunklina. En husmask är ju ingen raketsimmare direkt så det blir extremt långsam hemtagning som gäller. Huggen kan ibland därför bli väldigt försiktiga och man känner kanske bara en lös dragning av fisken. Men den spottar sällan ut en husmasksimitation och det är förmodligen för att den naturliga förebilden är lite vass och kantig så fisken känner ingen skillnad när den tar en bunden imitation eller en naturlig husmask så man missar sällan fisken trotts de försiktiga huggen.

Andra bra boobyflugor under våren är ju igelimitationer som även dom är enkla att binda naturliga. Man tar bara en lång svart maraboustjärt och binder in en svart flytfoamsremsa på ryggen av kroken så blir den väldigt naturtrogen i vattnet. En igel fiskar jag med fördel hem med lite snabbare handtvist ovanför botten så den får en slingrande rörelse, även här är det en stor fördel med en ögleknut till flugan!

Ja vi får helt enkelt se hur fisket går den 29e Mars vi blir ett bra gäng som åker till Strandgölen iaf och nu tror jag att jag har de flugor som kan krävas. Givetvis är myggasken med oxå ifall det skulle börja vaka! Torrfluga i Mars är inte så ofta men chansen finns helt klart. Kan det vara lugnt väder och sol så kanske det till o med kan bli riktigt rikliga kläckningar av fjädermygg o då finns chansen att lura någon av sjöns riktigt granna öringar! Rapport kommer!

Foto: Tord Andersson
Ha det fint!
/Andreas

Inga kommentarer:

Årets laxfiske i Vättern 2014

  • 9 November Landfiske dobb+fluga Inte ett liv
  • 12 oktober Flytring+fluga 1 lax C&R några hugg
  • 11 oktober Flytring+fluga 0 laxar några hugg
  • 9 oktober Landfiske dobb+fluga 2 laxar 62 cm 2,8kg och 68cm 3,8kg
  • 1 oktober Landfiske dobb+fluga 1 lax 66cm 3,51kg

Laxfiske Vättern 2012

  • ANTAL FISKETILLFÄLLEN 7st
  • ANTAL BOMTURER 2st
  • 27e December Lax 55cm
  • 27e November Lax 5,6kg 80cm
  • 27e November Röding 60cm
  • 27e November Röding 50cm
  • 27e November Röding 55cm
  • 9e November Röding 45cm
  • 9e November Röding 3kg 63cm
  • 6e November Röding 55cm
  • 6e November Lax 55cm
  • 6e Novmeber Lax 55cm
  • 6e November Lax 55cm
  • 6e November Lax 50cm
  • 6e November Lax 50cm
  • 6e November Lax 45cm
  • 6e November Lax 3,4kg 64cm
  • 3e oktober Röding 65cm
  • 3e oktober Lax 50cm
  • 3e oktober Lax 50cm
  • 3e oktober Lax 8,5kg 90cm

Bloggar jag följer

Om mig

Mitt foto
Mullsjö, Jönköping, Sweden
Jag är 30år och bor i Mullsjö med min sambo Frida och en underbar liten dotter vid namn Leja som föddes den 15 september 2009 och vår underbara son Milian som föddes den 22 Mars 2012 samt våra djur (1 amstaffblandning Hera och en liten Chihuahua Embla, samt två kinesisk nakenhundar vid namn Denver & Tiffany). Jag har väl alltid varit intresserad av djur o natur och fiske har jag sysslat med så länge jag kan minnas. Hoppas ni får en trevlig läsning. Det jag brinner mest för när det gäller fisket är Flugfiske efter diverse olika arter, Laxfiske från land i Vättern samt Jerkfiske efter Gädda. Men givetvis sysslar jag med det mesta som har med fiske att göra och jag är ständigt öppen för nya metoder och arter. Har ni synpunkter om bloggen eller inläggen så skicka gärna ett mail eller skriv i gästboken, både possitiva och negativa kommentarer är välkommna! karateabbe@hotmail.com

Cabelas