GILLA ÅBBES FISKE PÅ FACEBOOK!

onsdag 4 april 2012

Uppdatering av dagens fiske i Strandgölen

Ja idag blev det en tur upp till Hökensås o Strandgölen. Jag o Tord åkte upp vid halv åtta o kom fram lagom till dom skulle öppna vid åtta, men den som skulle va i shopen tyckte nog det va skönare o sova så vi kom inte in förens halv nio men lika bra det för det va bra många minus under morgonen. Väl nere vid sjön så började jag mitt fiske med en flytlina, sjunktafs och flicksländenymf. Fiskade hem den sakta med utan resultat så bytte ganska snart till det andra spöet som var tacklat med sjunklina o Boobyfluga. Twistade hem flugan långsamt utmed botten men det enda jag kände var diverser grässtrån o som satt där. Vi bytte plats för att söka lite mer sol o dessutom komma närmare en djupbrant. Jag körde vidare med min boobyfluga men efter några kasst så bytte jag taktik helt o började ta hem flugan med korta snabba drag istället och det tog inte många kasst innan jag kände hur det stramade till i linan. Första fisken var krokad men tyvär så var väl min ringrostighet efter vinterdvalan värre än jag trodde o fisken lyckades skaka loss kroken ur munnen o kunde simma vidare igen. Men nu kanske dagens kod var knäkt o jag fortsatte ta hem flugan fort, nästan som vid havsöringsfiske o efter några kasst kände jag att någonting drog försiktigt i flugan men jag kunde inte riktigt avgöra om det var gräs på botten eller fisk men tre fyra drag senare så gungar det till i spöt o dagens andra båge sitter på kroken! Denna gång gjorde jag ett betydligt bättre mothugg o fisken satt fast. Efter en stunds drillning så kunde jag till slut omfamna fisken med håvgarnet. Fisken tyngde vågen till 1,9kg och var i fin kondition.
Grann fisk på 1,9kg som fick följa med hem
som matfisk
Nu kändes det betydligt bättre o jag kände att jag var igång igen. Vi beslutade oss för att vi skulle byta sida på sjön efter lunchen mest för att få njuta av det fina vädret o solen som behagade lysa på den sidan hela dagen men även för att testa på den grundare delen av sjön då solen kanske värmt upp vattnet lite mer där. Sagt o gjort så bytte vi sida och Tord testade precis utanför den stora parkeringen o jag gick en bit bort o hittade en fin kasstgata. Jag vadade ut en liten bit i vattnet för att slippa trasla in linan i diverse grenar o annat på marken. Jag började även på denna platsen med flytlina, det kändes som att det borde kunna fungera då det var betydligt grundare här. Satte på en wollybugger variant o testade både långsam o snabb hemtagning men utan något som hellst resultat så back to basics o fram med sjunklinan igen. Knöt på samma fluga som gav förra fisken o körde med snabb hemtagning och efter en stunds fiske var jag precis på väg att gå upp ur vattnet för att dricka kaffe men tänkte ändå att jag skulle göra ett kasst till o precis när jag börjar lyfta spöet för att ladda ett nytt utlägg så tar det tvärstopp, endast en kort tafs o flugan är ute i vattnet o jag tror det är en gren eller sten som jag krokat fast men någon sekund senare välver det till i ytan på det grunda vattnet o fluglinan sticker utåt med bestämd fart.
Det stretar imot bra i andra änden av linan!
Jag känner ganska omgående att det är en bättre fisk och när fisken slutat skaka på huvudet o börjat jobba med kroppen så känner jag verkligen vilken härlig tyngd det är i den! Den går utmed stranden fram o tillbaka och jag har inte en endaste liten chans att rubba den dit jag vill ha den. Tord kommer fram till platsen för att assistera o fotografera då han hört mig vråla o sett böjen på spöet. Fisken håller på o gå fram o tillbaka under en lång tid och efter en bra stund ser vi den för första gången i ytan, fisken är grymt grov över ryggen o den har en rejäl paddel att fajtas med! När den äntligen börjar ge med sig lite granna så langar Tord över håven till mig o jag inser ganska snabbt att den håven till den fisken är ingen lysande kombination men det kan nog gå med lite flyt. Jag kan inte pressa in fisken tillräckligt ännu trots maxpress med ett klass 7 spö, men till slut börjar den komma in lite mer på sidan o jag lyckas styra in huvudet i håven på andra försöket o gör någon sorts karatemanöver med håven o lyckas trä hela håvgarnet över fisken o vips upp med den o fisken är säkrad! Det är bra tyngd på den o vi väger den i håven då jag gärna vill återutsätta en sån fin fisk. Vågen visar att fisken väger 5kg prick efter att håvens egen vikt dragits ifrån! Härligt! Nytt pers för mig! Jag krokar loss fisken och håller den i vattnet en stund innan det är dags för lite fotografering. Tord knäpper bilder som aldrig förr!
Nytt pers på regnbåge för min del 5kg prick!
Efter fotograferingen är det dags för fisken att få återhämta sig ett tag och när den väl gjort det så får den åter simma ner i djupet. Den kvicknar till efter en stund o ger sig iväg med några svepande rörelser med stjärtfenan. Undrar om någon annan får möjligheten att drilla samma fisk framåt hösten kanske? Även om det är en utplanterad fisk som inte förökar sig i sjön så är det på något sätt alltid en härlig känsla när en stor fisk får simma tillbaka ner i sjön, det är något majestätiskt med stora fiskar o deras långsammare rörelser som gör att de ser mäktiga ut i sin rätta miljö!
Regnbågshanen återhämtar sig efter en tuff fight o när den simmat
tillbaka var det min tur att vila armen en stund o ta en kopp kaffe.
Jag fick ju även idag möjlighet att testa lite nya produkter som jag inte haft förut vilket alltid är kul! Jag testade en av mina nya rullar en ALC som jag använde till mitt klass 5 spö som jag körde flytlina på och det lilla jag använde det spöet så kändes rullen mycket bra, den balanserade upp spöet (GL LPXe) mycket bra o det gjorde kasstupplevelsen väldigt bra trots vinterns ringrostighet. Sen fick jag ju även möjlighet att använda min nya chest pack med ryggsäck och sällan har jag varit så nöjd med något som med den! Den rymmer allt tänkbart man kan vilja ha med sig ut på en dagstur och allt är lättåtkomligt! Jag tror Tord verkade intresserad av en lika dan. Den var extremt praktisk och det var läldigt bra justeringsmöjligheter på den så även om jag hade en hel del packning i ryggsäcken så var vikten välbalanserad o den kändes aldrig jobbig att bära o inget var i vägen när man kasstade eller tog hem linan, högsta betyg från mig!

Jag kan med det här inlägget sumera en alldeles lysande start på flugfiskeåret 2012 för min del. Jag är helnöjd med allt både fiske, prylar o sällskap! Tack för en fantastiskt givande dag vid sjön Tord! Mer bilder från fisket kommer upp när jag fått dom, de flesta är tagna med Tords kamera.

Ha det fint!
/Andreas

2 kommentarer:

Kalle sa...

Grattis till en snygg båge, bland de snyggare jag sett!
Kalle

Andreas Åberg sa...

Tackar! Ja den va grann va den. Fina färger o härlig storlek. Det ä inte nån sån man får varje gång man är på hökensås o fiskar. Men det blir desto roligare när dom väl smäller på!

Årets laxfiske i Vättern 2014

 • 9 November Landfiske dobb+fluga Inte ett liv
 • 12 oktober Flytring+fluga 1 lax C&R några hugg
 • 11 oktober Flytring+fluga 0 laxar några hugg
 • 9 oktober Landfiske dobb+fluga 2 laxar 62 cm 2,8kg och 68cm 3,8kg
 • 1 oktober Landfiske dobb+fluga 1 lax 66cm 3,51kg

Laxfiske Vättern 2012

 • ANTAL FISKETILLFÄLLEN 7st
 • ANTAL BOMTURER 2st
 • 27e December Lax 55cm
 • 27e November Lax 5,6kg 80cm
 • 27e November Röding 60cm
 • 27e November Röding 50cm
 • 27e November Röding 55cm
 • 9e November Röding 45cm
 • 9e November Röding 3kg 63cm
 • 6e November Röding 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e Novmeber Lax 55cm
 • 6e November Lax 55cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 50cm
 • 6e November Lax 45cm
 • 6e November Lax 3,4kg 64cm
 • 3e oktober Röding 65cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 50cm
 • 3e oktober Lax 8,5kg 90cm

Fyll i din mailadress nedan få uppdateringarna på bloggen direkt i din mail.

Bloggar jag följer

Om mig

Mitt foto
Mullsjö, Jönköping, Sweden
Jag är 30år och bor i Mullsjö med min sambo Frida och en underbar liten dotter vid namn Leja som föddes den 15 september 2009 och vår underbara son Milian som föddes den 22 Mars 2012 samt våra djur (1 amstaffblandning Hera och en liten Chihuahua Embla, samt två kinesisk nakenhundar vid namn Denver & Tiffany). Jag har väl alltid varit intresserad av djur o natur och fiske har jag sysslat med så länge jag kan minnas. Hoppas ni får en trevlig läsning. Det jag brinner mest för när det gäller fisket är Flugfiske efter diverse olika arter, Laxfiske från land i Vättern samt Jerkfiske efter Gädda. Men givetvis sysslar jag med det mesta som har med fiske att göra och jag är ständigt öppen för nya metoder och arter. Har ni synpunkter om bloggen eller inläggen så skicka gärna ett mail eller skriv i gästboken, både possitiva och negativa kommentarer är välkommna! karateabbe@hotmail.com

Cabelas